Vissza

A pecsétviaszgomba hatása

A pecsétviaszgomba hatása

Gaia Ganoderma - A csodállatos pecsétviaszgomba

 

Kínában a pecsétviaszgombát a népi gyógyászat már 4000 éve alkalmazza, a fennmaradt írásos emlékek alapján. Erről a gombáról szinte csak a Kínai vonatkozást olvashatjuk. Vajon tényleg csak Ázsia ismerte ezt a gombát és szó szerint évezredekkel megelőzi Európát a természetben fellelhető gyógyhatású gombák felhasználásával kapcsolatban? Kétlem.

A legrégibb fennmaradt európai herbárium csak a X. századból származik!!! Hogy ismerték-e előtte a pecsétviaszgombát, azt biztosra nem tudhatjuk, de gyanítom, hogy Európában is évezredek óta ismerik, egyszerűen csak nem maradt fenn róla írásos emlék.

Ne felejtsük el, hogy ez a gomba Európában is honos! Magyarország erdeiben is gyakran találkozhat vele az erdőt járó ember. A modern orvostudomány előtt az emberek a természetben található anyagok tárházából keresték meg a gyógyításra használt anyagokat, joggal feltételezhető tehát, hogy a pecsétviaszgombát is ismerték.

 

A pecsétviaszgomba hatása - A pecsétviaszgomba 4 fő hatóanyaga:

 

A Ganoderma gomba emberi szervezetre gyakorolt hatása igen sokrétű és nagyon pozitív, ami a benne lévő több mint 200 féle összetevőknek köszönhető. Az összetevőkből most csak kettőt emelnék ki.

 

  • A pecsétviaszgomba hatása - Poliszacharidok

 

Ez egy gyűjtő fogalom, sokféle poliszacharid létezik, ide tartozik a gyógyhatás tekintetében teljesen értéktelen cellulóz is. A pecsétviaszgomba esetében, ha poliszacharidról van szó, a béta-glükánokra gondolunk.

Rendkívül jó immunrendszer erősítők, és a ráksejtek szaporodása ellen is igen hatékonyak. Csak 1980-ban fedezték fel azt, hogy a béta glükánok rendelkeznek egy olyan receptorral, mely a makrofág sejtekhez képesek kapcsolódni. Ezáltal ezek a sejtek felismerik a vérben keringő kórokozókat, és bekebelezik, elpusztítják azokat. A béta glükánok ezért váltak a kórokozókkal szembeni természetes védekezés legfőbb fegyverévé. A tudósok kiszámították, hogy ha Magyarországon pl. minden harmadik ember fogyasztana béta glükánt az influenza járvány idején, a járvány nem tudna kialakulni.

 

  • A pecsétviaszgomba hatása - Szerves germánium

 

A germánium szerves formája a rákgyógyítás táplálkozástudományi megközelítésének egyik legnagyobb vívmánya. Javítja az immunrendszer működését, fokozza a szervezet oxigén ellátását, energetizál és semlegesíti az egészségkárosító szabad gyököket, és még a sugárzás ellen is véd.

A germánium fokozza az oxigén átjutását a sejtmembránon, ezáltal javítja a sejtek oxigénellátását. Dr Otto Warburg Nobel-díjas rákkutató bizonyította, hogy a rákos sejtek oxigén jelenlétében nem tudnak növekedni és szaporodni. Ennek alapján a szerves germánium egyedi élettani hatásokat fejt ki nemcsak a daganatos betegségekben (tüdő, hólyag, gége, mell), hanem az idegrendszeri betegségek, asztma, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívelégtelenség, arcüreggyulladás, idegfájdalom, leukémia, agylágyulás, méhizom daganat és májbetegségekben is. Mindegyik betegség közös eredője az oxigénhiány.

 

  • A pecsétviaszgomba hatása - Triterpének

 

A pecsétviaszgomba termőteste keserű ízű. Ez az íz a gombában található triterpéneknek is köszönhető, amelyek kiemelkedő bioaktivitási tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

anti-oxidációs hatás: megköti a szervezetben a szabad gyököket.

Szervezetünkben természetes folyamatként is létrejönnek szabadgyökök, így az is természetes, hogy a szervezetünkben erre a feladatra specializálódott „anti-gyökök”, azaz antioxidánsok is vannak. Bizonyos helyzetekben, például stressz, helytelen táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás következtében a szervezet szabadgyök-„anti-gyök” egyensúlya felborul és túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító szabadgyökök.

A ganoderma gomba fogyasztása segít visszaállítani ezen felborult egyensúlyt, antioxidációs hatásának köszönhetően.

antiallergén hatás: triterpének hatására csökken a szervezetben a hisztamin termelődése, ezért a különböző allergiás tünetek enyhítésére a pecsétviaszgomba sikerrel alkalmazható.

 

antivirális hatás: a triterpének kitűnő vírusellenes tulajdonságokkal bírnak.

 

májvédő hatás: a pecsétviaszgomba a tradicionális távol-keleti gyógyászatban nagy népszerűségnek örvend. Használják májfibrózis gyógyításánál és a B tipusú fertőző májgyulladás esetében is. A gomba fogyasztásával jó eséllyel kerülhetjük el a májproblémákat.

vérnyomás és koleszterinszint csökkentő hatás: a pecsétviaszgomba több ponton is hat a keringési rendszerre. Vérzsír-, vérnyomáscsökkentő hatása poliszacharid és triterpén összetevőivel magyarázhatóak.

 

  • A pecsétviaszgomba hatása - Adenozin

 

A gombában található adenozin tartalomnak köszönhetően fogyasztása segíti a vér áramlását, megelőzi a vérlemezkék összetapadását, ezért a trombózisos megbetegedések megelőzésére is használható. E vérhígító tulajdonságának köszönhetően a pecsétviaszgomba nagyszerű választás a dohányosoknak is.

Az artériák tisztántartásával nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ne alakulhassanak ki.

szabályozza az emésztési funkciókat, valamint a vér pH-szintjét.

 

Papp Attila -Gaia Ganoderma 2019. 01. 08.

Minden jog fenntartva!

2019. Január 8.