Vissza

A pecsétviaszgomba jótékony hatásai-Zöldújság januári szám

A pecsétviaszgomba jótékony hatásai-Zöldújság januári szám

Az újságban megjelent, szerkesztett cikket az írás végén található letöltő link megnyitásával letölthetitek a gépetekre.

 

A pecsétviaszgomba jótékony hatásai - A csodállatos pecsétviaszgomba

 

A pecsétviaszgomba rendkívül sokoldalú gyógygomba, ami a benne lévő több mint 200 féle összetevőnek köszönhető. A múlt havi cikkben kettő fő hatóanyagról, a poliszacharidokról és a szerves germániumról volt szó, nézzünk meg most még kettőt, a triterpéneket és az adenozint.

 

A pecsétviaszgomba jótékony hatásai - Triterpének

 

A pecsétviaszgomba termőteste keserű ízű. Ez az íz a gombában található triterpéneknek köszönhető, amelyek kiemelkedő bioaktivitási tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

  • anti-oxidációs hatás: megköti a szervezetben a szabad gyököket. Szervezetünkben természetes folyamatként is létrejönnek szabadgyökök, így az is természetes, hogy a szervezetünkben erre a feladatra specializálódott „anti-gyökök”, azaz antioxidánsok is vannak. Bizonyos helyzetekben, például stressz, helytelen táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás következtében a szervezet szabadgyök-„anti-gyök” egyensúlya felborul és túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító szabadgyökök. A ganoderma gomba fogyasztása segít visszaállítani ezen felborult egyensúlyt, antioxidációs hatásának köszönhetően.

 

  • antiallergén hatás: triterpének hatására csökken a szervezetben a hisztamin termelődése, ezért a különböző allergiás tünetek enyhítésére a pecsétviaszgomba sikerrel alkalmazható.

 

  • antivirális hatás: a triterpének kitűnő vírusellenes tulajdonságokkal bírnak.

 

  • májvédő hatás: a pecsétviaszgomba a tradicionális távol-keleti gyógyászatban nagy népszerűségnek örvend. Használják májfibrózis gyógyításánál és a B tipusú fertőző májgyulladás esetében is. A gomba fogyasztásával jó eséllyel kerülhetjük el a májproblémákat.

 

  • vérnyomás és koleszterinszint csökkentő hatás: a pecsétviaszgomba több ponton is hat a keringési rendszerre. Vérzsír-, vérnyomáscsökkentő hatása poliszacharid és triterpén összetevőivel magyarázhatóak.

 

A pecsétviaszgomba jótékony hatásai - Adenozin

 

  • A gombában található adenozin tartalomnak köszönhetően fogyasztása segíti a vér áramlását, megelőzi a vérlemezkék összetapadását, ezért a trombózisos megbetegedések megelőzésére is használható. E vérhígító tulajdonságának köszönhetően a pecsétviaszgomba nagyszerű választás a dohányosoknak is.
  • Az artériák tisztántartásával nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ne alakulhassanak ki.
  • szabályozza az emésztési funkciókat, valamint a vér pH-szintjét.

 

A pecsétviaszgomba összetevőit, hatásait a tudományos élet folyamatosan kutatja. A négy leírt hatóanyagán kívül sokkal több olyan összetevője van, amelyek a szervezet különböző területein fejtik ki kedvező hatásukat, nemcsak külön-külön, hanem egymást támogatva, erősítve is. Számos tudományos publikáció született a témával kapcsolatban, nagy szakirodalom áll rendelkezésre, sok összetevő hatásainak leírása megtalálható. A későbbi cikkek folyamán még kitérünk ezekre.

Most néhány rendszeresen visszatérő kérdésre szeretnék válaszolni, amivel a munkám folyamán gyakran találkozok.

 

A pecsétviaszgomba jótékony hatásai - Előfordulhatnak-e mellékhatások a pecsétviaszgomba fogyasztása esetén?

 

A gombaőrlemény javasolt adagban történő fogyasztása (1-2 g/nap) nem okoz különösebb mellékhatásokat.

Azonban egyéni reakciók, pl. hasmenés, fejfájás, előfordulhatnak. Ilyen esetekben jó megoldás a napi adag átmeneti csökkentése. Ezek az egyéni reakciók igazából nem nevezhetők mellékhatásnak, sokkal inkább tekinthetők „ellenhatásnak”, amikor is a kedvező folyamatok beindulásával átmenetileg egy kicsit rosszabb lesz a közérzet. Ez normális jelenség, amely azt mutatja, hogy pl a tárolt méreganyagok távoznak a szervezetből. A felmerülő problémák rövid időn belül maguktól megszűnnek, az esetleges kellemetlen „ellenhatások” néhány napon belül elmúlnak.

 

A pecsétviaszgomba jótékony hatásai - Fogyaszthatják-e a pecsétviaszgombát gyerekek?

 

Igen, 3 éves kor fölött, a testsúlyukhoz mérten csökkentett adagban.

Ha terhesség és szoptatás idején óhajtjátok fogyasztani, konzultáljatok kezelőorvosotokkal.

 

A pecsétviaszgomba jótékony hatásai - Fogyasztható-e a pecsétviaszgomba más gyógyszerekkel egyidejűleg?

 

Sok gyógyszerrel igen, azonban óvatosan járjatok el bizonyos nyugtatók, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése esetén, ilyen esetben szintén kérjétek ki a kezelőorvos tanácsát.

Véralvadásgátló gyógyszerekkel egyidejűleg, a gomba véralvadásgátló hatása miatt nem szabad fogyasztani!

 

A gombaőrlemény fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást és egészségtudatos életmódot, vagy az orvos által előírt gyógyszeres vagy egyéb kezelési módokat!

 

Sok szeretettel ajánlom termékeimet, egy próbát megér!

Tel.: (70) 933 5957

Bolt, ahol megvásárolhatók termékeim és több hasznos információt is olvashattok:

https://www.gaiaganoderma.hu/

 

 

Papp Attila -Gaia Ganoderma 2018. 12. 30.

Minden jog fenntartva!

 

 A_pecsetviaszgomba_jotekony_hatasai_Gaia_Ganoderma.pdf 2019. Február 24.