Vissza

A pecsétviaszgomba-Zöldújság novemberi szám

A pecsétviaszgomba-Zöldújság novemberi szám

Az újságban megjelent, szerkesztett cikket az írás végén található letöltő link megnyitásával letölthetitek a gépetekre.

 

Gaia Ganoderma - A természet gondoskodása

 

Hogyan jött létre a Gaia Ganoderma gombatermesztő gazdasága?

 

A történet egy betegséggel kezdődött: a térdem lesérült, amelynek következtében addigi munkámat, a szarvasgomba gyűjtést úgy tűnt, fel kell adnom, hiszen csak mankóval tudtam közlekedni. A térdem nem hajlott, guggolni sem tudtam. Orvosaim diagnózisa szerint a betegségem gyógyíthatatlan, keressek más munkát.

Nem törődtem bele. Felkerestem egy kínai orvost, aki pár hónap alatt meggyógyította a gyógyíthatatlant és azt tanácsolta, kezdjek el taichi chuant gyakorolni, hogy megerősödjenek gyenge térdeim. Az edzésen, mely magába foglalta a kínai kultúra megismerését is, találkoztam először a pecsétviaszgombával. A kínaiak hisznek benne, hogy a gomba fogyasztása elősegíti a fiatalság, az egészség és az életerő fenntartását, és az élet meghoszszabbításának egyik eszköze.

A térdem meggyógyult, és a mai napig folytatom a szarvasgomba gyűjtését, de közben beférkőzött a gondolataim közé, hogy belevágjak a pecsétviaszgomba termesztésébe is. Bár ez a gomba erdeinkben is fellelhető, s amiket találtam erdőjárásaim során azokat elfogyasztottam, de szerettem volna egész évben tiszta, szennyeződésektől mentes, magas hatóanyag tartalmú gombához jutni, ezért belevágtam a termesztésébe. Nem okozott nehézséget, hiszen két diplomás agrármérnökként megvolt hozzá az elméleti tudásom és immár 20 éve foglalkozom hobby szinten gombatermesztéssel.

Először csak a szűk családomat láttam el ganodermával, de egyre többen tartottak rá igényt a tágabb ismeretségi körömben is.

Így jött létre 2012-ben a Gaia Ganoderma családi gazdasága. Először csak pecsétviaszgomba termesztéssel foglalkoztam, ma már azonban többféle gombát termesztek, néhányat gyűjtök is és termékeket készítek belőlük.

A termesztés bio alapanyagokon folyik, a hivatalos bio minősítés éppen folyamatban van. A Corvinus egyetemen hatóanyagvizsgálatot a béta-glükánra, melyet az OÉTI rendelt el, étrend-kiegészítő zöld pipa megszerzéséhez.

A termesztés elejétől a végéig vegyszermentes. A szárítás az időjárás függvényében vagy napon, vagy aszalógépben történik.

 

A Gaia Ganoderma által termesztett gombafajok:

 

  • Pecsétviaszgomba
  • Shiitake gomba
  • Gyapjas tintagomba
  • Laskagomba
  • Lepketapló

 

A pecsétviaszgomba

 

Több gyógyhatásúnak tartott gombafaj létezik a világban, Paul Stamets mikológus szerint a gombák valóságos kis gyógyszergyárak. A tudományos kutatások is egyre inkább alátámasztják ezt a kijelentést.

A legfontosabb és legismertebb gombafajok, melyek fogyasztása igen kedvezően hat szervezetünkre a laskagomba, a shiitake gomba, a gyapjas tintagomba, a lepketapló, a júdásfüle gomba - és valamennyiük közül kiemelkedve a Ganoderma, avagy a pecsétviaszgomba.

Az ázsiai kultúrában már több ezer éve ismerik és használják, a kínaiak szerint a gomba mágikus erővel rendelkezik, misztikus, spirituális tulajdonságokat tulajdonítanak neki, a „gyógygombák hercegnőjeként” tartják számon. Ezért is nevezték el „a halhatatlanság növényének” vagy „mágikus növénynek”, japánban pedig „isteni gyógyfűnek”.

 

Négy fő hatóanyaga van:

 

  1. Poliszaharidok
  2. adenozin
  3. tri-terpenoidok
  4. szerves germánium

 

A több mint 200 összetevőjéből kiemelkedő még a magas SOD (szuperoxid-dizmutáz) enzim, valamint tartalmaz még aminosavakat, vitaminokat és különböző ásványi anyagokat, mint a magnézium, kalcium, cink, mangán, vas, szelén, réz.

Általánosan elmondható, hogy komolyabb egészségügyi problémák nélkül is rendkívül pozitívan hat a ganoderma a szervezetre. Energetizáló, méregtelenítő, valamint sejtregeneráló tulajdonságai miatt egészséges embernek is kiváló táplálékkiegészítő lehet, azonban a hatása kiemelkedővé válhat a szervezet működésének egyensúlyzavarai esetén.

 

A következő cikkben olvashattok bővebben a pecsétviaszgombáról, felhasználásáról, összetevőiről, hatásairól.

Sok szeretettel ajánlom termékeimet!!

bolt: https://www.gaiaganoderma.hu/

gyógygomba információk: https://www.facebook.com/GaiaMushrooms/

Érdekességek, képek: https://www.instagram.com/gaiaganoderma/

 

Papp Attila -Gaia Ganoderma 2018. 11. 01.

Minden jog fenntartva!

 Pr.pdf 2018. December 11.