Vissza

Bemutatkozás

Bemutatkozás

 

Szakmai jellegű érdeklődési körömet a természet iránti szeretetem határozta meg. Kertészetet, agrártudományokat és természetvédelmet majd kertépítészetet tanultam- ez utóbbi ideje alatt a tiszakürti arborétumban dolgoztam, mint geodéta. Itt volt lehetőségem először közelebbről is megismerkednem jó néhány gombafajjal, és megszeretni a velük való foglalkozást.

A tiszakürti munkám befejeztével szarvasgomba gyűjtésébe fogtam. Jó pár évig jártam az erdőket gombakereső kutyámmal. Egy komolyabb térdsérülésem kezeléséhez megismerkedtem egy kínai mozgásművészettel, a tai chi chuannal, és ennek révén tanulmányoztam egy kissé a kínai kultúrát is. Így jöttem rá, hogy az általam már jól ismert pecsétviaszgomba milyen nagy tiszteletnek örvend az ázsiai kultúrákban és milyen régóta, -évezredekre visszanyúlóan- használják a gyógyászatukban. Ez a gomba a mi éghajlatunkon is honos, erdeinkben fellelhető.

Elhatároztam, hogy belevágok a termesztésébe, először a család és a barátok részére. A kedvező fogadtatás és az egyre növekvő igény azonban arra késztetett, hogy nagyobb mennyiségben állítsam elő a gombát. Hogy a lehető legjobb minőségű pecsétviaszgombát tudjam termeszteni és az ismereteimet bővítsem és elmélyítsem, elvégeztem egy gombatermesztői tanfolyamot, amelyhez gomba szakellenőri tevékenységi kör is társult. ( Gomba-szakellenőri nyilvántartási szám: 322-0200-170531-0142 ).

A kedvtelésnek induló tevékenység során kisebb-nagyobb sikerek és kudarcok árán mára már nagy biztonsággal folyik a termelés szabályozott légterű, plafonig csempézett termesztőhelységben.
Az alapanyag- melyen a gombatermesztés folyik-fűrésztelepről származó fűrészpor és ártéri gyepszéna keverékéből áll. Mindkét alkotóelem vegyszermentes, hiszen sem az erdőknek, sem az ártéri kaszálóknak nincs szükségük növényvédelemre. 

Néhány évig csak a pecsétviasz gombát termesztettem, majd, miután nagy örömömet leltem a szakmában, elhatároztam, más fajok termesztésével is foglalkozni szeretnék.  Vásároltam egy 300 négyzetméteres pincét, beszereztem jó néhány gombafaj szaporítóanyagát és belevágtam.

Jelen pillanatban a ganodermán kívül kései laskát, shiitakét, gyapjas tintagombát, szilfa pereszkét és lepketaplót termesztek, szintén vegyszermentes alapanyagokon.


Tanulmányaim, az egészségmegőrző gyakorlatok és a természetben szerzett tapasztalatok által meggyőződésemmé vált, hogy a gyógyulásunk és az egészségünk megőrzése érdekében mi magunk tehetünk a legtöbbet.
A helyes gondolatok által vezérelt életmód és életvitel, bármilyen egészségmegőrző testmozgás, testünk megfelelő tápanyagokkal való ellátása egyaránt kiemelt részét kellene, hogy képezze életünknek.
Ez utóbbihoz szeretnék hozzájárulni az általam termesztett pecsétviaszgombával, a többi gyógyhatású gombával, a természetből begyűjtött étkezési gombákkal - a Gaia Ganoderma termékcsalád létrehozásával, melyek számtalan, az emberi test számára nélkülözhetetlen vagy annak működéséhez hasznos anyagot tartalmaznak.

Termékeink ellenőrzött körülmények között nagy gondossággal készülnek. A szárítás során kiemelt figyelmet kap az alacsony hőmérséklet, hogy a gyógygombáknál a lehető legkisebb legyen a hatóanyag károsodás ill. veszteség, az étkezési gombák pedig a legjobb minőségben kerüljenek az Önök ételeibe.

2018. Augusztus 29.