Vissza

Béta-glükánok az immunrendszerünk védelmében

Béta-glükánok az immunrendszerünk védelmében

Béta-glükánok az immunrendszerünk védelmében - Bevezetés

 

Az őszi-téli idő beálltával egyre gyakoribbá válnak elsősorban a felső légúti megbetegedések. Ezek a fertőzések leggyakrabban a közösségeket érintik, mint a bölcsődék, óvodák, iskolák, különféle otthonok lakóit. Vagyis leginkább a legfiatalabb és az idős ill. idősebb korosztály van leginkább kitéve a fertőzés veszélynek. Fel kell készíteni ezért immunrendszerünket, hogy ellen tudjon állni a kórokozó baktériumoknak és vírusfertőzéseknek. Sokféle módon tudjuk erősíteni szervezetünket, jelenleg csak egyik módját ismertetném a védekezésnek, ezek pedig a béta glükánok. 

 

Béta-glükánok az immunrendszerünk védelmében - Az immunrendszer


Immunrendszerünk a szervezetünk legfőbb védőbástyája. Szervrendszere a nyirokrendszer, mely nyirokerekből és nyirokszervekből (csontvelő, csecsemőmirigy, lép, nyirokcsomók, immunsejtek (bőrben, nyálkahártyában), mandulák, féregnyúlvány, máj) áll. Immunrendszerünknek kétféle védelmi vonala van:

 

Béta-glükánok az immunrendszerünk védelmében - Az első védelmi vonal


Az első védelmi vonal velünk született, természetes, és 99,999%-al dolgozik, ezek a fehérvérsejtek. A legfőbb mozgató rugó az 1-3, 1-6 béta glükánok.

 

Béta-glükánok az immunrendszerünk védelmében - A második védelmi vonal


A második védelmi vonal a szerzett, specifikus, életünk során alakul ki, és a limfociták működése révén valósul meg. Ezekkel most nem foglalkozunk.
Természetesen az első védelmi vonalunkat kell erősítenünk, hogy ne tudjon kialakulni fertőző megbetegedés, és úgy tűnik, hogy ebben óriási szerepet kapnak az 1-3, 1-6 béta glükánok.


Béta-glükánok az immunrendszerünk védelmében - Mifélék és hol találhatók a természetben a béta-glükánok?


A béta glükánoknak több forrása ismert, beleértve az élesztőből, baktériumokból, gombákból (ganoderma) és gabonafélékből származókat. Ezek komplex szénhidrát molekulák egyedi molekulaszerkezettel, amelyek meghatározzák a biológiai aktivitásukat is. A vizsgálatok szerint az 1-3, 1-6 szénatomokon elágazásokat tartalmazó béta glükánoknak van a legerősebb biológiai aktivitásuk. Rendkívül jó immunrendszer erősítők, és a ráksejtek szaporodása ellen is igen hatékonyak (de erről majd egy másik cikkben írok részletesen). Csak 1980-ban fedezték fel azt, hogy a béta glükánok rendelkeznek egy olyan receptorral, mely a makrofág sejtekhez képes kapcsolódni. Ezáltal ezek a sejtek felismerik a vérben keringő kórokozókat, és bekebelezik, elpusztítják azokat. A béta glükánok ezért váltak a kórokozókkal szembeni természetes védekezés legfőbb fegyverévé. A tudósok kiszámították, hogy ha Magyarországon pl. minden harmadik ember fogyasztana béta glükánt az influenza járvány idején, a járvány nem tudna kialakulni. 

 

Béta-glükánok az immunrendszerünk védelmében - Példák a béta-glükánok emberi szervezetre gyakorolt hatásáról

 

  • A Kanadai Védelmi Minisztérium és a Pentagon elrendelte a béte glükán fogyasztását a katonáknak az esetleges antrax fertőzés ellen. 
  • Műtét utáni fertőzések megelőzésében a legjobb védelmet nyújtja
  • Antibiotikumokkal együtt adva a béta glükánt a hatásfok sokszorosára nő, így rövidebb ideig van szükség az antibiotikus kezelésre.
  • Gombás fertőzések esetén is eredményesen alkalmazható (candidiasis)
  • Égési sérülések, lábszárfekély gyógyulását kedvezően befolyásolja
  • Kemoterápiát követőleg a fertőzés megelőzésére kiváló.
  • Allergia ellen és eredményesen alkalmazható. 
  • Influenzával szembeni ellenálló képességet tízszeresére növeli.

 

Láthatjuk, hogy milyen eredményesen tudjuk megoldani a természetes védelmet, és a béta glükánhoz a hozzájutás is egyszerű. A Ganoderma gomba bőségesen tartalmaz 1-3, 1-6 béta glükánt, azon kívül természetesen még igen sok értékes anyagot, amivel immunrendszerünket tovább erősíthetjük. Használjuk ki ezt a lehetőséget.

 

Szarvas, 2015.11.29.

 

Dr. Deák Sándor
belgyógyász

Minden jog fenntartva!

2018. Augusztus 27.