Leírás
Gyapjas tintagomba őrlemény –termék összetevők:
100% gyapjas tintagomba őrlemény.
Bio alapanyagon termesztett, napon szárított gombákból készült, adalék anyagokat nem tartalmaz.
Gyapjas tintagomba őrlemény –felhasználási javaslat (étrendkiegészítésre):
Kedvező hatásai rendszeres napi fogyasztás mellett érvényesülnek. Erre a célra napi 100-200 g friss gombával egyenértékű 5-8 gramm őrölt gyapjas tintagomba fogyasztása szükséges, vízzel vagy teával elkeverve, ételekhez adagolva.
1 púpozott teáskanálnyi őrölt gyapjas tintagomba kb. 5g.
Gyapjas tintagomba őrlemény –mire jó a gyapjas tintagomba?
A gyapjas tintagomba amellett, hogy számos nemzetközi kutatási eredmény támasztja alá a jótékony, pozitív élettani hatásait, kitűnő, sokoldalúan felhasználható étkezési gomba is.
Rengeteg, a szervezetünk számára nagyon hasznos anyag található a gyapjas tintagombában. Rendszeres fogyasztása, mindennapi életünkbe, étkezésünkbe való beillesztése csakis előnyös és egészséges lehet mindenki számára. Az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében.
Gyapjas tintagomba őrlemény – A gyapjas tintagomba ismert hatásai?
- Kedvező befolyást gyakorol a szénhidrát háztartásra.
- Kedvező befolyást gyakorol a hasnyálmirigy inzulintermelésére.
- Cukorbetegek körében végzett humán vizsgálatok kimutatták, hogy javítja a glükóz felhasználását, vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik.
- kutatások arra utalnak, hogy a gyapjas tintagomba a cukorbetegség kései szövődményeit (pl. keringési zavarok) is képes ellensúlyozni.
- A gomba hatóanyagai egy úgynevezett “védőernyőt” hoznak létre az inzulintermelésért felelős sejtek fölött.
- A vércukorszintre és összanyagcserére gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően segíti a fogyást.
- Gombás fertőzések elleni hatását is igazolták (pl. Candida albicans esetén).
- Az ázsiai népi gyógyászatban az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák.
- Kínai kutatások állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták.
- Egereken végzett kísérletek alapján vércukorszint-csökkentő hatása elérheti az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát.
Gyapjas tintagomba őrlemény - A gyapjas tintagomba beltartalmi értékei
Ásványi anyagok:
- kalium
- kalcium
- natrium
- magnézium
- Nyomelemek
- vas
- cink
- mangán
- réz
Vitaminok (nagyobb mennyiségben):
- C-vitamin
- B1-vitamin
- B2-vitamin
- niacid
Aminosavak:
Mind a 20 aminosav előfordul a Gyapjas tintagombában.
Ezek közül 9 esszenciális (azaz létfontosságú) aminosav:
- hisztidin
- leucin
- izoleucin
- lizin
- metionin
- fenilalanin
- atreonin
- triptofan
- valin
Magas rosttartalom (13-49%):
Nem csak a növényekben, hanem a gombákban található rosttartalmat is élelmi (diétás) rostoknak nevezzük. Ezek a bennük található emészthetetlen, összetett szénhidrátok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben. Ezek a szénhidrátok, melyeket szervezetünk nem képes lebontani.
Gyapjas tintagomba őrlemény - Étkezési felhasználási javaslat:
A gyapjas tintagomba őrlemény finom, lisztszerű por, amelyet felhasználáskor 30-60 percre helyezzünk annyi vízbe, hogy ellepje. Langyos víz használata elősegíti a gombapor duzzadását. Leves készítésénél sokkal több víz is adható. Az áztatólevet a gomba teljesen vagy részben felszívja, a maradékot az ételkészítéshez felhasználhatjuk. A gombapor levesek, mártások, főzelékek, töltelékek, pörköltek készítéséhez adalékanyagként, fűszerként egyaránt alkalmazható.
A gombapor a gombás ételek kedvelőinek háztartásában nélkülözhetetlen. Folyamatosan rendelkezésre áll, sokoldalú felhasználást biztosít, megnöveli ételeink élvezeti értékét.
100 g őrlemény körülbelül 1.4 kg friss gombával egyenértékű.
https://www.gaiaganoderma.hu/receptek_ac6
FIGYELMEZTETÉS!
A Gyapjas tintagomba élelmiszer, törvény álltal elfogadott gyógyító hatással nem rendelkezik. Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, a benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére.
Papp Attila -Gaia Ganoderma 2019. 02. 13.
Minden jog fenntartva!