Vissza

Gyógyhatású gombák (1.)

Gyógyhatású gombák (1.)

Gyógyhatású gombák - Bevezetés

 

Már a történelmi idők elején, évezredekkel ezelőtt, az ősi kultúrák embere tudott arról, hogy bizonyos gombák a frissítő, tonizáló hatásuk mellett gyógyhatással is bírnak. Ezek az ismeretek generációról-generációra szálltak, azonban ezeket a mai kor kutatói csupán az utóbbi évtizedekben erősítették meg, miután a tudomány fejlődésével lehetőség nyílt alapos vizsgálatukra. A kutatások során az is kiderült, hogy ezeknek a gombáknak nincs, vagy csak jelentéktelen mértékben van mellékhatásuk.

A gyógyító gombákról való ismereteink java része a Távol-Keletről, elsősorban Kínából származik, annak ellenére, hogy Európa népei is ismerték és alkalmazták a gombák gyógyító erejét. Ez a tudás azonban jelentős részben feledésbe merült az Európai törtélelem viharos évszázadai, évezredei során, bár a népi gyógyászatban régebben több gombát is sikeresen alkalmaztak, mint arról tanúskodik néhány szerencsésen ránk maradt feljegyzés és régészeti lelet.

 

Gyógyhatású gombákírásos emlékek és régészeti leletek

 

  • Az egyik legrégebbi régészeti bizonyíték, ami a gombák gyógyhatásainak ősi, Európai ismeretére meggyőző bizonyítékul szolgálhat körülbelül 5300 éves. 1991-ben az osztrák és az olasz határ közelében találtak egy jégbefagyott, mumifikálódott emberi testet, akit Ötzinek neveztek el a tudósok. Kétféle taplógombát találtak nála, bükk- és nyírfataplót.
  • Krisztus előtt 400 körül, az ókori görög orvos, a kószi orvosi iskola vezetője, Hippokratész is említést tesz a bükkfataplóról, melynek vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást tulajdonított.

 

Mai ismereteink alapján a bükkfatapló hatásai:

 

  • vírusok és baktériumok terjedését gátolja
  • vércukor- és koleszterinszint csökkentő hatása van
  • vérzéscsillapító
  • fájdalomcsillapító

 

Mai ismereteink alapján a nyírfatapló hatásai:

 

  • hatóanyagai elpusztítják az élősködő többsejtű állatkákat (metazoákat)
  • antibakteriális hatás
  • hashajtó hatás

 

E rövid kis történelmi visszatekintő után a gyógyhatású gombák című cikksorozatban bemutatásra kerülnek a ma legismertebb gombafajok, melyek kedvező hatásairól tudományos bizonyítékok szolgálnak.

 

Gyógyhatású gombák A gyapjas tintagomba

 

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a gombák az ember életfolyamataihoz nélkülözhetetlen nyomelemeken kívül gyógyhatású vegyületeket is tartalmaznak (Lelley, 1999).

Minden gomba valóságos kis gyógyszergyár (Paul Stamets).

 

A gyapjas tintagomba Közép-Európa erdeiben, legelőin és mezőin elterjedt gomba. Fiatalon igen jóízű, még a legkiválóbb csemegegombákkal is felveszi a versenyt. A gombagyűjtést kedvelő emberek körében nagy tiszteletnek örvend, kitűnő ízéért sokan gyűjtik. Könnyű felismerni és nehezen téveszthető össze más nem ehető, vagy mérgező gombával. Ennek ellenére a kevésbé tapasztalt gombagyűjtő, ha talál kirándulásai során, fogyasztás előtt mindenképpen vigye el gomba-szakellenőrhöz, mielőtt ételt készítene belőle.

Nevét arról kapta, hogy a kalapja egy önfeloldódási folyamat következtében idővel elfeketedik, elfolyósodik, melyet régebben tintaként használtak fel.

Nem csak vadon gyűjthető, termesztéstechnológiája kidolgozott, akár kisüzemi, vagy háztáji körülmények között is jól termeszthető.

 

Gyógyhatású gombákA gyapjas tintagomba beltartalmi értékei

(A ma ismert, és az interneten fellelhető publikált kutatások alapján).

 

Rengeteg, a szervezetünk számára nagyon hasznos anyag található a gyapjas tintagombában. Rendszeres fogyasztása, mindennapi életünkbe, étkezésünkbe való beillesztése csakis előnyös és egészséges lehet mindenki számára. Az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében.

 

Gyógyhatású gombákA gyapjas tintagomba ásványi anyag tartalma

 

  • kalium
  • kalcium
  • natrium
  • magnézium

 

Gyógyhatású gombákA gyapjas tintagomba nyomelem tartalma

 

  • vas
  • cink
  • mangán
  • réz

 

Gyógyhatású gombákA gyapjas tintagomba (nagyobb mennyiségű) vitamin tartalma

 

  • C-vitamin
  • B1-vitamin
  • B2-vitamin
  • niacid

 

Gyógyhatású gombákA gyapjas tintagomba aminosav tartalma

 

Tartalmazza az összes aminosavat, köztük 9 esszenciális aminosav, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.

 

Gyógyhatású gombákA gyapjas tintagomba magas rosttartalommal bír

 

Nem csak a növényekben, hanem a gombákban található rosttartalmat is élelmi (diétás) rostoknak nevezzük. Ezek a bennük található emészthetetlen, összetett szénhidrátok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben. Ezek azok a szénhidrátok, melyeket szervezetünk nem képes lebontani. Két fajtájuk létezik:

 

  • azok, amelyek vízben oldódnak (pektinek, hemicellulózok egy része, nyálkaanyagok)
  • és azok, amelyek vízben oldhatatlanok (például cellulóz, hemicellulóz nagy része, lignin).

 

Az egészséges felnőttek számára az ajánlott napi mennyiség 20-25 gramm, amelyben a nem oldható és oldható rostok aránya 3:1

 

Az oldhatatlan rostok szerepe az egészségünk megőrzésében:

 

  • Azok, akik nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű rostot, székrekedésben szenvedhetnek.
  • Telítettségérzetet okoznak, csökkentik az étvágyat.
  • Növelik a bélsár tömegét.
  • Kalóriát nem tartalmaznak, ezért fogyókúrázók számára kifejezetten ajánlott fogyasztásuk.
  • Növelik a székletünk víztartalmát és tömegét, csökkentik a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát.
  • Az élelmi rostok csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás, a szorulás és a vastagbélgyulladás előfordulásának a lehetőségét.
  • Késleltetik a cukor felszívódását a vérbe, növelik az inzulinérzékenységet. Az étkezés utáni vércukorszint kevésbé emelkedik meg, javul a glükóztolerancia, ezáltal a cukorbetegek állapota is.

 

Gyógyhatású gombák A gyapjas tintagomba ismert hatásai

(A ma ismert, és az interneten fellelhető publikált kutatások alapján).

 

  • Kedvező befolyást gyakorol a szénhidrát háztartásra.
  • Kedvező befolyást gyakorol a hasnyálmirigy inzulintermelésére.
  • Cukorbetegek körében végzett humán vizsgálatok kimutatták, hogy javítja a glükóz felhasználását, vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik.
  • Kutatások arra utalnak, hogy a gyapjas tintagomba a cukorbetegség kései szövődményeit (pl. keringési zavarok) is képes ellensúlyozni.
  • A gomba hatóanyagai egy úgynevezett “védőernyőt” hoznak létre az inzulintermelésért felelős sejtek fölött.
  • A vércukorszintre és összanyagcserére gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően segíti a fogyást.
  • Gombás fertőzések elleni hatását is igazolták (pl. Candida albicans esetén).
  • Az ázsiai népi gyógyászatban az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák.
  • Kínai kutatások állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták.
  • Egereken végzett kísérletek alapján vércukorszint-csökkentő hatása elérheti az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát.

 

Gyógyhatású gombákA gyapjas tintagomba fogyasztásának lehetőségei

 

A gyapjas tintagomba kitűnő, sokoldalúan felhasználható étkezési gomba. Értékes fehérjeforrás, ugyanakkor energiaszegény, magas rosttartalma segíti a bélműködést, fogyókúrához is kiválóan alkalmas, hamar telítettséget okoz.

 

A népi gyógyító hatásai rendszeres fogyasztás esetén érvényesülnek a legkedvezőbben.

Erre a célra napi 100-200 g friss gomba, vagy ezzel egyenértékű szárítmány, őrlemény fogyasztása ajánlott, ami napi 5-10 g. (1 kg friss gombából körülbelül 50 g szárítmány készül, a gyapjas tintagombának nagyon magas a víztartalma).

 

A gombapor finom, lisztszerű őrlemény, amelyet felhasználáskor 30-60 percre helyezzünk annyi vízbe, hogy ellepje. Langyos víz használata elősegíti a gombapor duzzadását. Leves készítésénél sokkal több víz is adható. Az áztatólevet a gomba teljesen vagy részben felszívja, a maradékot az ételkészítéshez felhasználhatjuk. A gombapor levesek, mártások, főzelékek, töltelékek, pörköltek készítéséhez adalékanyagként, fűszerként egyaránt alkalmazható.

https://www.gaiaganoderma.hu/bundaskenyer-laskagomba-orlemennyel_a34

 

FIGYELMEZTETÉS!

A Gyapjas tintagomba élelmiszer, jogi értelemben vett gyógyító hatással nem rendelkezik. Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, a benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére.

 

Papp Attila -Gaia Ganoderma 2019. 01. 27.

Minden jog fenntartva!

2019. Január 27.