Leírás
Laskagomba őrlemény –termék összetevők:
100% laskagomba őrlemény
Bio alapanyagon termesztett, napon szárított gombákból készült, adalék anyagokat nem tartalmaz.
Laskagomba őrlemény –felhasználási javaslat (étrendkiegészítésre):
3-9 gramm őrölt laskagomba vízzel vagy teával elkeverve, ételekhez adagolva
1 púpozott teáskanálnyi őrölt laskagomba kb. 3g.
Laskagomba őrlemény –mire jó a laskagomba?
A laskagomba amellett, hogy kitűnő, sokoldalúan felhasználható étkezési gomba, rendkívül kedvező élettani és speciális gyógyító hatásokkal is rendelkezik. Ez utóbbi kijelentést számos tanulmány is alátámasztja.
Az alábbi példák angol nyelven olvashatók, azonban a google fordító segítségével könnyen érthetővé válnak:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567576906001172
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852408005567
Laskagomba őrlemény –speciális gyógyító hatások (elérhető kutatási eredmények alapján):
- vizes kivonata különböző tumorok ellen bizonyult hatékonynak
- poliszacharidjai erősítik az immunrendszert
- rendszeres fogyasztása jelentősen (20-30 százalékban) csökkentheti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.
- a kínai orvoslásban az őrölt laskagombát az érrendszer erősítésére, lumbágó és végtagmerevségek, görcsök kezelésére használják
- antibiotikus hatás - orosz kutatók a laskagombából egy Pleurotin nevű antibiotikumot készítettek
- magas emészthetetlen rosttartalma miatt csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét
Vesebetegek étrendjében csak korlátozottan szerepelhet magas káliumtartalma miatt!!!
Laskagomba őrlemény – élettani hatások:
Az emberi szervezet működésére kedvező hatások a laskagomba beltartalmi értékeire vezethetők vissza.
Beltartalmi értékei:
- fehérje tartalma kiemelkedő: 15-25 %
- több, nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz
- zsírtartalma igen alacsony: 1-2 %
- Jól beilleszthető a diétás étrendbe
- ásványi sók: 6-10 %
- kálium
- magnézium
- foszfor
- nyomelemek:
- cink
- bór
- szelén
- kiemelkedő vitamintartalom:
- B1 vitamin
- B2 vitamin
- niacin
- folsav
- pantoténsav
- D vitamin
A laskagomba őrlemény az egészséges táplálkozás fontos eleme. Beltartalmi értékei miatt fogyókúrázók, cukorbetegek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedők diétájában egyaránt kiválóan felhasználható.
Laskagomba őrlemény –étkezési felhasználási javaslat:
A laskagomba kitűnő étkezési gomba. Alacsony kitintartalmának (0.2-0.3 % friss tömegre vonatkoztatva) köszönhetően a könnyebben emészthető gombák közé tartozik. Ne úgy gondoljunk rá, mint egy étrend-kiegészítőre, kár kihagyni a gasztronómiai értékeit.
Felhasználási javaslat:
A laskagomba őrlemény finom, lisztszerű por, amelyet felhasználáskor 30-60 percre helyezzünk annyi vízbe, hogy ellepje. Langyos víz használata elősegíti a gombapor duzzadását. Leves készítésénél sokkal több víz is adható. Az áztatólevet a gomba teljesen vagy részben felszívja, a maradékot az ételkészítéshez felhasználhatjuk. A gombapor levesek, mártások, főzelékek, töltelékek, pörköltek készítéséhez adalékanyagként, fűszerként egyaránt alkalmazható.
A gombapor a gombás ételek kedvelőinek háztartásában nélkülözhetetlen. Folyamatosan rendelkezésre áll, sokoldalú felhasználást biztosít, megnöveli ételeink élvezeti értékét.
100 g őrlemény körülbelül 1 kg friss gombával egyenértékű.
Papp Attila -Gaia Ganoderma 2018. 11. 13.
Minden jog fenntartva!