Vissza

Pecsétviaszgomba tea elkészítése

Pecsétviaszgomba tea elkészítése

Pecsétviaszgomba tea elkészítése

 

A pecsétviaszgombát sokféleképpen lehet fogyasztani, ennek az egyik módja a teaként való elfogyasztása.

 

A pecsétviaszgomba tea elkészítése -Hogyan készítsük el?

Hozzávalók:

 • 2 dl víz
 • 1 adag (1-2 g, ami körülbelül 1-2 púpos teáskanál) ganoderma őrlemény
 • teatojás vagy tölthető teafilter
 • (filteres zöldtea)

Elkészítése:

 1. Általános elkészítés:

 

A forrásban levő vízbe tegyétek bele a pecsétviaszgomba őrleménnyel megtöltött teatojást vagy filtert. Főzzétek 20-30 percig, az időközben elpárolgott vizet pótoljátok. Kedvetek szerint történő ízesítés után fogyasszátok egészséggel :)

 

 1. Gaia Ganoderma által ajánlott elkészítés:

 

A forrásban levő vízbe tegyétek bele a pecsétviaszgomba őrleményt. (1 g-ot, ami körülbelül 1 púpos teáskanál). Főzzétek 5-10 percig, majd ízesítsétek kedvetek szerint mézzel, cukorral, citrommal, vagy akár fogyasszátok ezek nélkül.

Ne szűrjétek le! Igyátok meg a kifőzött őrleményt is, hiszen számos élettanilag fontos alkotóelem maradt még benne, amelyek ráadásul a főzés hatására még könnyebben emészthetővé is váltak.

Még jobb a pecsétviaszgomba tea elkészítése, ha az 5-10 perces főzés után, a még forrásban lévő főzethez raktok 1 db filteres zöldteát és pár percig állni hagyjátok fogyasztás előtt.

 

Pecsétviaszgomba tea elkészítése - hogyan állt össze a Gaia Ganoderma által ajánlott recept

 

A pecsétviaszgomba tea elkészítéséről többféle módszer, recept olvasható az interneten, nehéz közöttük eligazodni, egy kicsit mindegyik más.

A különböző receptek eltérnek a főzés módját, idejét tekintve, eltérnek a gomba mennyiségének a mértékében (tehát, hogy hány gramm gombából készítsünk egy adag teát), de még az állagában is. Valamelyik gombadarabokat ajánl, valamelyik őrleményt, valamelyik pedig csak kivonatot. (Ezek az instant teák).

Némely recept csak forrázást ajánl, majd 10 percig állni hagyja. Valamelyik úgy kezeli, mint a gyökérherbáriumokat, hosszabb ideig forralja, főzi. És hogy még nagyobb legyen a zavar, a főzés idejében is nagy eltéréseket mutatnak a pecsétviaszgomba tea elkészítésének receptjei. Egyesek elég extrém módon, akár két órás lassú tűzön való főzést tartanak az optimálisnak.

Meg kell jegyeznem nektek, bár ez utóbbi rémísztőnek tűnik, a hatóanyag kinyerés szempontjából ez a legjobb időintervallum. Bár véleményem szerint ez már túlmutat a tea fogalmán, ez már inkább a vizes kivonat készítéséhez tartozik, amelynek során a kész főzetet elpárologtatják, míg vissza nem marad maga a kivonat por formájában.

 

Na de akkor mégis hogyan készítsük el a teát?

 

 • Pecsétviaszgomba tea elkészítésének módja: A gomba állagát tekintve leginkább a gyökerekhez hasonlít ezért főzzük. (Mivel a hatóanyagok oldódását a hosszabb ideig tartó főzés segíti elő, semmiképpen sem ajánlom a forrázást).

 

 • Pecsétviaszgomba tea elkészítésének ideje: a rövid ideig tartó főzés során nem oldódik ki megfelelő mennyiségű hatóanyag, a 20-30 percig tartó főzés ajánlott (amennyiben nem kerül elfogyasztásra a teával az őrlemény is).

 

 • Pecsétviaszgomba tea elkészítéséhez szükséges gomba állaga: az őrleményt válasszuk a darabos gombával szemben, hiszen a víz ekkor sokkal nagyobb felületen érintkezik a gombával, sokkal könnyebben kioldódnak a hatóanyagok.

 

 • Pecsétviaszgomba tea elkészítéséhez szükséges gomba mennyisége: a legtöbb helyen, szakirodalomban, hatóanyagra vonatkoztatják az ajánlott napi gombaadag fogyasztását. Ez egy átlagos egészségi állapottal rendelkező embernek, megelőzés és fenntartás gyanánt 250 mg (béta-glükán). Ez a mennyiség körülbelül 1 g Gaia Ganoderma őrleményben van benne. (Egy púpos teáskanálnyi őrlemény). Mivel a teakészítés során nem fog beleoldódni az összes hatóanyag a vízbe a gombából, érdemes ennél többet használni, ha nem fogyasztjuk el az őrleményt is, amiből a tea készült.

 

 • Pecsétviaszgomba tea elkészítéséhez szükséges víz mennyisége: Attól függően válasszuk meg a víz mennyiségét, hogy egész nap szeretnénk-e belőle teázgatni, vagy csak egy csésze-bögre teát szeretnénk fogyasztani. Ha egész nap teázgatnánk, az ajánlott napi adag őrleményt 1 liter vízben főzzük meg. Ha csak egyszer szeretnénk egy nap egy csésze-bögre teát inni, értelemszerűen 2 dl vízben főzzük meg, pótolva az elpárolgott víz mennyiségét.

 

 • Pecsétviaszgomba tea elkészítésének hátránya: csak a vízben oldódó hatóanyagok kerülnek a teába. Rengeteg összetevő, a többi hatóanyag, az ásványi anyagok, a vitaminok, az élelmi rostok mind a kukába kerülnek. Ha ezt el akarjátok kerülni, ne szűrjétek le a teát, igyátok meg az őrlemény ázalékát is.

 

 

Papp Attila -Gaia Ganoderma 2018. 11. 19.

Minden jog fenntartva!

2018. November 7.